Studiespesialisering med realfag

Dette er utdanningsprogrammet for deg som er glad i, og har anlegg for matematikk og andre krevende teoretiske fag. Verden står ovenfor en rekke utfordringer og trenger mange dyktige realister i fremtiden. Vi lærer hvordan ting fungerer og hvilke lover som gjelder for jorden og universet. Teknologisk utvikling er en viktig del av nesten alt vi gjør, og på realfagslinjen får du mulighet til å lære mer om dette. Vi fordyper oss videre i hva energi er og hvordan vi kan skape nye fornybare kilder.

Realfagene byr på mye regning og tenking, men også praktisk arbeid gjennom eksperimenter og ekskursjoner.

Realfagene gir deg det nødvendige grunnlaget for videre studier innen blant annet realfag, medisin, naturvitenskaplige og teknologiske fag. Dette kan føre til yrker som sivilingeniør, arkitekt, lege, kjemiker, veterinær, meteorolog og produktdesigner. For noen studier kreves spesiell studiekompetanse, dette oppnår du ved fordypning i programfag innenfor matematikk, fysikk, kjemi og biologi.

Hvorfor velge studiespesialisering med realfag?

Diagnostisering og behandling av sykdommer er ikke mulig uten realfag. Fysikere bidrar med utvikling av nye måter å lage bilder av kroppen på, kjemikere bidrar med utvikling av nye medisiner, mens biologer bidrar med forståelse av kroppens funksjoner fra gen-nivå til organismenivå. I bunnen av det hele ligger matematikken. Nesten alle vitenskapelige og teknologiske nyvinninger de siste 200 årene har vært avhengig av kalkulus, som vi begynner med for fullt i R1.

Mange høyere utdannelsesløp krever at du har realfag fra videregående. Tannlegestudiet, legestudiet, arkitektur og ingeniørstudier er eksempler på studier som krever realfag fra videregående. Også lærerstudiet har matematikk-krav og innen økonomi anbefales det også å ha et godt grunnlag i matematikk. Realfag er integrert i nesten alle deler av samfunnet og nesten uansett hva man skal jobbe med, vil en bakgrunn innen realfag komme godt med. Matematikk er et interessant fag i seg selv, men er også det viktigste verktøyet vi har i alle andre realfag.

Hvem passer realfag for?

Realfag passer for deg som er glad i å arbeide med krevende teoretiske fag og har interesse, evne og anlegg for matematikk og realfag.

Hva kan du bli med realfag?

Med studiekompetanse med realfag vil du få generell studiekompetanse. Det gir deg grunnlaget du trenger for å søke ulike studier ved høyskoler og universiteter, og velge videre studier innen for eksempel realfag, medisin, naturvitenskaplige, matematikk og statistikk, økonomi og finans eller teknologiske fag. Eksempler på yrker kan være:

 • Ingeniør innen bygg, maskin, data, bio eller elektro
 • Regnskapsfører, økonom eller revisor
 • Lege, tannlege eller veterinær

Programfag kan være

Fornøyde elever

Hans William Holbye

HNH forbereder deg godt på veien til videre studier

Det er tøft å gå rett videre til universitetet, men på HNH lærte jeg å ta skole på alvor. Jeg har innsett at det er viktig med struktur og rutiner for å komme noe vei. Til tider opplevde jeg det som hardt på HNH med mange vurderinger og strenge karakterkrav, men når jeg nå som student ser tilbake på det, så er det ingen tvil om at det var viktig og riktig. Jeg er veldig fornøyd!

Hans William Holbye

Journalistikkstudent

Shahana Balakumaran

Lærerne bryr seg om hver enkelt elev

Lærerne på HNH er gode på å se hele eleven. Både hvordan du presterer på skolen, men også hvordan du har det ellers. De vil deg det beste – alltid.

Shahana Balakumaran

Medisinstudent

Thyra Kjeldsen Ekker

Mulighetene er mange med valgfag

Valgfagene er krydderet i skolehverdagen. Jeg valgte en samfunnsfaglig retning og søker meg videre til enten jus eller markedsføring fra høsten av. På HNH er det god bredde i valgfagene og du kan sette sammen kombinasjoner som både utfordrer og inspirerer deg. Jeg fant min retning etter å ha hatt både markedsføring og politikk som valgfag.

Thyra Kjeldsen Ekker

Studerer Organisasjonspsykologi, HR og Ledelse ved Handelshøyskolen BI

Slik vil fagene legges opp

Vg1 med studiespesialisering

Velger du studiespesialisering, består det første året på VG1 av fellesfag som utgjør 30 timer per uke. Norsk 4 timer, matematikk (praktisk eller teoretisk) 5 timer, engelsk 5 timer, naturfag 5 timer, fremmedspråk (nivå 1 eller nivå 2) 4 timer, samfunnsfag 3 timer, geografi 2 timer, kroppsøving 2 timer.

Vg2 og Vg3 med studiespesialisering

På vg2 og vg3 velger du fordypning i programområde for realfag eller samfunnsfag, språk og økonomi. Fellesfagene blir da redusert til 15 timer per uke og programfagene utgjør de resterende 15 timene per uke. Programfagene er på 5 timer, dette innebærer at det er 3 programfag på vg2 og vg3.

I vg2 velger du matematikk og tre programfag. Minst to av fagene må være fra samme programområde, da du må ha riktig mengde fag i godkjent kombinasjon for å få vitnemål. I vg3 velger du tre programfag, hvorav to fag fra samme programområde må velges videre som fordypning.

Valg av programfag

Ved Hans Nielsen Hauge VGS tilbys et bredt utvalg av programfag. Studiespesialisering gir det bredeste grunnlaget for videre studier ved høgskoler og universiteter. Alt etter hvilket programområde og hvilke programfag du velger, vil du kunne oppnå generell eller spesiell studiekompetanse. har du spesielle fremtidsdrømmer, bør du sjekke nøye hvilke fagkombinasjoner som kreves før du gjør dine valg av programområde og fag.

Flere utdanningsprogram

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg finne ut mer om studiespesialisering?


Snakk med skoleveilederen din, delta på åpen dag ved HNH VGS, og utforsk informasjon på våre nettsider for å få en bedre forståelse av muligheter med studiespesialiseringen. Vi har også samlet noen artikler her du kan komme i gang med:

Kan jeg bytte fra studiespesialisering til yrkesfag eller omvendt?

Det er mulig å bytte, men det kan være utfordrende på grunn av forskjellig fagstruktur. Det er viktig å ta denne samtalen med skoleveilederen din.

Kontakt karriereveilederen ved skolen

Hva er noen vanlige yrker etter studiespesialisering?

Studiespesialisering gir en bred bakgrunn, og du kan forfølge karrierer som

 • Lege (eller andre yrker innen helse- og omsorg)
 • Ingeniør
 • Lærer
 • Journalist
 • Advokat
 • Psykolog
 • Markedsfører
 • Regnskapsfører

Se flere karrieremuligheter

Hvordan er vurderingen på studiespesialiserende?

Vurderingen kan variere fra fag til fag, men foregår typisk gjennom prøver, eksamener og andre vurderingsformer som muntlig høring eller praktiske oppgaver. Karakterene du oppnår påvirker din generelle studiekompetanse.

Hva er fordelen med å velge studiespesialisering?

Studiespesialisering gir deg (nesten) alle muligheter og åpner dørene for en rekke universitets- og høyskolestudier. Du trenger ikke å låse deg fast i én retning før du begynner. Ingen linjefag som tvinger deg til tidlige valg – her er det du som bestemmer!

Er du usikker på veien videre etter videregående? Da kan studiespesialisering vær rett valg for deg. Vet du allerede at du vil bli lege, ingeniør, lærer, psykolog eller kanskje advokat? Supert! Da er studiespesialisering riktig valg for å komme deg dit.

Hva er egentlig studiespesialisering?

Studie-hva-for-noe? Er du en 10. klassing som sitter der og klør deg i hodet mens du prøver å forstå hva i all verden “studiespesialisering” er? Vel, du er ikke alene!

Hva er egentlig studiespesialisering?

Det er mange gode grunner til å velge studiespesialisering

Utdanningsprogrammet som holder alle muligheter åpne ved høyere utdanning.

Det er mange gode grunner til å velge studiespesialisering

Realfag gir deg «alle» muligheter for videre studier

Med realfag har du mulighet til å studere og jobbe med alt fra mennesker, helse og medisin til energi, miljø, robotikk eller romfart – for å nevne noe.

Realfag gir deg "alle" muligheter for videre studier

“Etter å ha gått på HNH har du all verdens muligheter”

Videregående til høsten? På HNH tilbyr vi full realfagspakke, variert undervisning og et godt læringsmiljø.

“Etter å ha gått på HNH har du all verdens muligheter”