Studiespesialisering

Med studiespesialisering holder du alle muligheter åpne ved videre utdanning. Generell studiekompetanse er inngangsbilletten til svært mange studier ved universiteter og høgskoler. Velg mellom en retning innenfor realfag, samfunnsfag eller en miks av begge.

Ikke helt sikker på hva du vil bli?

Når man skal begynne på videregående skole er det helt normalt å være usikker og ikke nødvendigvis vite hva man vil bli. Ved å velge studiespesialisering velder du et utdanningsprogram som ikke legger noen begrensninger for dine fremtidige valg, og du kan senere velge å studiere videre innen det fagområdet du ønsket. Noen av landets mest populære utdanningsinstitusjoner som NTNU, OsloMet, HiØ, UiB eller UiO er bare noen av stedene du kan velge å studere videre etter å ha fullført videregående ved Hans Nielsen Hauge VGS.

Hvem passer studiespesialisering for?

Ønsker du å studere ved høgskole eller universitet etter videregående? Studiespesialisering er den naturlige veien til generell studiekompetanse, og det gir et bredt faglig grunnlag for videre studier. Velger du studiespesialisering bør du være glad i å arbeide med teoretiske fag. Det er også et pluss om du liker å samarbeide, skrive og regne, og har interesse i kultur og samfunn. Da vil studiespesialisering være et godt valg for deg.

Hva kan du bli etter studiespesialisering?

Med generell studiekompetanse har du muligheten til å studere de aller fleste studieretninger etter VGS. Dersom du allerede har bestemt deg for hva du vil bli, anbefaler vi å sjekke hvilke fagkombinasjoner som kreves før du velger programområde og -fag.

Fellesfag kan være

Kristendom

Et sentralt fag for å forstå seg selv, andre og verden rundt seg.

Fremmedspråk

Fremmedspråk handler om å forstå og bli forstått. Faget skal bidra til å fremme elevenes personlige utvikling og legge til rette for at de kan samhandle med og oppleve glede i møte med andre mennesker og kulturer.

Samfunnskunnskap

Samfunnskunnskap er et sentralt fag for å utvikle seg som en engasjert og kritisk tenkende deltaker i samfunnet.

Religion og etikk

Religion og etikk er et sentralt fag for å forstå seg selv, andre og verden rundt seg.

Naturfag

Naturfag er et sentralt fag for å beskrive og forstå hvordan vår fysiske verden er bygget opp.

Matematikk (T)

Matematikk T er et sentralt fag for å tilegne seg verktøy for å kunne forstå matematiske sammenhenger.

Matematikk (P)

Matematikk P er et sentralt fag for å kunne forstå og beskrive forhold og sammenhenger i samfunnet gjennom matematisk modellering.

Kroppsøving

Kroppsøving skal bidra til å stimulere til livslang bevegelsesglede og til en fysisk aktiv livsstil ut fra egne forutsetninger.

Historie

Historie er et fag som bidrar til du forstår deg selv og samfunnet, og at strukturer, verdier og holdninger i samtiden har røtter i fortiden.

Geografi

Geografi bidrar til å se sammenhenger mellom ressursbruk, natur, miljø og samfunn, og konsekvenser av naturskapte endringer for mennesker.

Fornøyde elever

Hans William Holbye

HNH forbereder deg godt på veien til videre studier

Det er tøft å gå rett videre til universitetet, men på HNH lærte jeg å ta skole på alvor. Jeg har innsett at det er viktig med struktur og rutiner for å komme noe vei. Til tider opplevde jeg det som hardt på HNH med mange vurderinger og strenge karakterkrav, men når jeg nå som student ser tilbake på det, så er det ingen tvil om at det var viktig og riktig. Jeg er veldig fornøyd!

Hans William Holbye

Journalistikkstudent

Shahana Balakumaran

Lærerne bryr seg om hver enkelt elev

Lærerne på HNH er gode på å se hele eleven. Både hvordan du presterer på skolen, men også hvordan du har det ellers. De vil deg det beste – alltid.

Shahana Balakumaran

Medisinstudent

Thyra Kjeldsen Ekker

Mulighetene er mange med valgfag

Valgfagene er krydderet i skolehverdagen. Jeg valgte en samfunnsfaglig retning og søker meg videre til enten jus eller markedsføring fra høsten av. På HNH er det god bredde i valgfagene og du kan sette sammen kombinasjoner som både utfordrer og inspirerer deg. Jeg fant min retning etter å ha hatt både markedsføring og politikk som valgfag.

Thyra Kjeldsen Ekker

Studerer Organisasjonspsykologi, HR og Ledelse ved Handelshøyskolen BI

Slik vil fagene legges opp

Vg1 med studiespesialisering

Velger du studiespesialisering, består det første året på VG1 av fellesfag som utgjør 30 timer per uke. Norsk 4 timer, matematikk (praktisk eller teoretisk) 5 timer, engelsk 5 timer, naturfag 5 timer, fremmedspråk (nivå 1 eller nivå 2) 4 timer, samfunnsfag 3 timer, geografi 2 timer, kroppsøving 2 timer.

Vg2 og Vg3 med studiespesialisering

På vg2 og vg3 velger du fordypning i programområde for realfag eller samfunnsfag, språk og økonomi. Fellesfagene blir da redusert til 15 timer per uke og programfagene utgjør de resterende 15 timene per uke. Programfagene er på 5 timer, dette innebærer at det er 3 programfag på vg2 og vg3.

I vg2 velger du matematikk og tre programfag. Minst to av fagene må være fra samme programområde, da du må ha riktig mengde fag i godkjent kombinasjon for å få vitnemål. I vg3 velger du tre programfag, hvorav to fag fra samme programområde må velges videre som fordypning.

Valg av programfag

Ved Hans Nielsen Hauge VGS tilbys et bredt utvalg av programfag. Studiespesialisering gir det bredeste grunnlaget for videre studier ved høgskoler og universiteter. Alt etter hvilket programområde og hvilke programfag du velger, vil du kunne oppnå generell eller spesiell studiekompetanse. har du spesielle fremtidsdrømmer, bør du sjekke nøye hvilke fagkombinasjoner som kreves før du gjør dine valg av programområde og fag.

Flere utdanningsprogram

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg finne ut mer om studiespesialisering?


Snakk med skoleveilederen din, delta på åpen dag ved HNH VGS, og utforsk informasjon på våre nettsider for å få en bedre forståelse av muligheter med studiespesialiseringen. Vi har også samlet noen artikler her du kan komme i gang med:

Kan jeg bytte fra studiespesialisering til yrkesfag eller omvendt?

Det er mulig å bytte, men det kan være utfordrende på grunn av forskjellig fagstruktur. Det er viktig å ta denne samtalen med skoleveilederen din.

Kontakt karriereveilederen ved skolen

Hva er noen vanlige yrker etter studiespesialisering?

Studiespesialisering gir en bred bakgrunn, og du kan forfølge karrierer som

  • Lege (eller andre yrker innen helse- og omsorg)
  • Ingeniør
  • Lærer
  • Journalist
  • Advokat
  • Psykolog
  • Markedsfører
  • Regnskapsfører

Se flere karrieremuligheter

Hvordan er vurderingen på studiespesialiserende?

Vurderingen kan variere fra fag til fag, men foregår typisk gjennom prøver, eksamener og andre vurderingsformer som muntlig høring eller praktiske oppgaver. Karakterene du oppnår påvirker din generelle studiekompetanse.

Hva er fordelen med å velge studiespesialisering?

Studiespesialisering gir deg (nesten) alle muligheter og åpner dørene for en rekke universitets- og høyskolestudier. Du trenger ikke å låse deg fast i én retning før du begynner. Ingen linjefag som tvinger deg til tidlige valg – her er det du som bestemmer!

Er du usikker på veien videre etter videregående? Da kan studiespesialisering vær rett valg for deg. Vet du allerede at du vil bli lege, ingeniør, lærer, psykolog eller kanskje advokat? Supert! Da er studiespesialisering riktig valg for å komme deg dit.

Hva er egentlig studiespesialisering?

Studie-hva-for-noe? Er du en 10. klassing som sitter der og klør deg i hodet mens du prøver å forstå hva i all verden “studiespesialisering” er? Vel, du er ikke alene!

Hva er egentlig studiespesialisering?

Det er mange gode grunner til å velge studiespesialisering

Utdanningsprogrammet som holder alle muligheter åpne ved høyere utdanning.

Det er mange gode grunner til å velge studiespesialisering

Realfag gir deg «alle» muligheter for videre studier

Med realfag har du mulighet til å studere og jobbe med alt fra mennesker, helse og medisin til energi, miljø, robotikk eller romfart – for å nevne noe.

Realfag gir deg "alle" muligheter for videre studier

“Etter å ha gått på HNH har du all verdens muligheter”

Videregående til høsten? På HNH tilbyr vi full realfagspakke, variert undervisning og et godt læringsmiljø.

“Etter å ha gått på HNH har du all verdens muligheter”