Etableringen av Hans Nielsen Hauge VGS startet som et gründerprosjekt med usikre prognoser. Ti år senere er skolen blitt en betydelig aktør i Fredrikstad som fra høsten 2025 har 270 elever, og har et svært godt rennomé som utdanningsinstitusjon, i byen og fylket. Det blir lagt merke til.
Hanne Tulluan var skolens første rektor. Hun overlot stafettpinnen til Martin Gulbrandsen i 2022. I dag er Hanne Tulluan assisterende rektor med ansvar for videregående opplæring ved Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo. Hun ser tilbake på tiden i Fredrikstad med glede og har fortsatt noe kontakt med lærere og elever. Hanne og Martin kjenner hverandre godt og er skoleledere med ambisjoner på HNHs vegne.
Pløyde ny mark
– Det var et perfekt rektor-bytte, for jeg skal ikke legge skjul på at det var tøft i starten, sier Tulluan og går tilbake i tid.
– Vi begynte med 30 elever og enkle lokaler på samme sted hvor skolen er nå. Misjonssambandet som er skolens eiere, hadde noe, men begrenset erfaring fra tilsvarende skoledrift. Vi skulle altså pløye ny mark i beste Hans Nielsen Hauge-stil og vi hadde et styre som trodde på oss. Det var likevel vanskelig å rekruttere til et såpass usikkert prosjekt i starten og vi sto samtidig i en mediestorm lokalt med flere kritiske oppslag om skolen. Likevel fikk vi tak i flinke lærere med tro på prosjektet, og det er jo lærerne som bygger innholdet i skolen. På de første fire årene økte vi elevtallet til 180 og doblet arealet, forteller hun.
Skole med verdier
Martin Gulbrandsen kom inn da skolen var godt etablert og søkertallene stigende, men nå skulle det bygges et varig fundament og utvides ytterligere i areal. Han hadde som rektor ved Rød skole i Onsøy, sett utviklingen på HNH fra sidelinjen – og han likte det han så.
– Hans Nielsen Hauge VGS hadde fått et godt rykte og ble drevet godt. Da jeg søkte jobben og etterhvert tok over som rektor, så kjente jeg at det var et stort steg fra det offentlige skoleverket og over i det private. Jeg har lært mye om skoledrift som jeg tidligere nok tok litt for gitt. Samtidig elsker jeg at på HNH kan jeg bruke mer av hele meg og det jeg står for som et kristent menneske. Skolens verdigrunnlag og fagsammensetning er viktig og helt avgjørende for den posisjonen skolen har tatt, mener jeg.
Fire av ti velger privatskole
I HNHs jubileumsår etter ti års drift er det klart at de private videregående skolene har fått et sterkt fotfeste i Fredrikstad. Både HNH, Akademiet, Wang og Seiersborg tiltrekker seg elever fra hele fylket. Tall fra SSB viste i 2022 at de private skoleplassene med studiespesialiserende tilbud, utgjorde hele 44% av plassene i Fredrikstad. Til sammenligning var det nasjonale tallet bare 12%. Fra 2023 til 2024 økte søkertallene til private skoler med 54% i Fredrikstad.
– Hans Nielsen Hauge VGS har gått fra å bli sett på som et utskudd til å bli en svært respektert og konkurransedyktig videregående skole. Det er liten tvil om at private skoler og HNH har vært med på å endre skolestrukturen her i byen, slår rektorene fast.
I dag har HNH VGS elever fra Fredrikstad, Hvaler, Råde, Moss og Sarpsborg.
Fornøyde elever og foresatte
Annenhvert år gjennomfører HNH elev- og foresattundersøkelser. Spørsmålene omhandler både trivsel, faglig utbytte og skolens posisjonering. Noen av spørsmålene som stilles både til elever og deres foresatte, går på om elevene stiller forberedt på videre studier etter å ha gått på HNH. Her scorer skolen høyt, og det underbygges også av tidligere elever som nå er i gang med studier, eller til og med er ferdige. Det første kullet som ble eksaminert ut, var i 2017.
– Hans Nielsen Hauge VGS er jo til tross for veksten, en ganske liten og oversiktlig skole fortsatt. Som rektorer har vi god kontroll på elevene og det er morsomt å følge dem også litt videre i livet. Mange kjenner nok på at vi stiller ganske harde krav til dem når de går her, men det sier de også at de har igjen for når de kommer videre på universitet og høyskoler.
Vekstambisjoner
Martin Gulbrandsen som nå sitter i rektor-stolen, har nylig åpnet opp en ekstra etasje i fjerde, med klasserom, grupperom, lesesal og nye kontorer til elevtjenesten. I jubileumsåret tar HNH også over byggets første etasje. Her blir det en stor, åpen sal som kan brukes til trinnforelesninger, skolesamlinger og sosiale aktiviteter for elevene.
– Vi har en god huseier som gir oss rom til å vokse. Skolen er nå helt utbygget og flott. Likevel har vi ikke ambisjoner om ytterligere vekst. Vi skal ta vare på vårt store fortrinn med å være en relativt liten og oversiktlig skole med et sterkt fagmiljø og godt skolerte og ambisiøse lærere. Om vi hadde vansker med å få tak i lærerkrefter i starten så hadde vi til sammenligning over 100 søkere på lærerutlysningen for dette skoleåret. Det viser at vi er attraktive for både elever og lærere. En posisjon vi skal ta godt vare på, sier rektor Gulbrandsen.
I retrospekt er rektorene tilfreds med hva skolen har blitt på de ti første årene. Det er fra høsten 2025 tre fulle paralleller på alle tre trinnene, og en god, flerkulturell miks av elever som alle har det samme målet – å mestre en krevende, spennende og sosial skolehverdag.
Hanne og Martin møttes til en hyggelig kaffeprat før jubileumsfeiringen på Litteraturhuset 3. januar.