Stjernekikking i nattekulda

I vinter har elevene på første trinn vært ute i kulda for å lære om friluftsliv om vinteren, stjerner og stråling. Jeg var så heldig at jeg fikk være med da B-klassen skulle ut på tur.


Elevene møtte opp på skolen kl 18 for så å gå opp til Bingdammen for så å klatre opp på Kiæråsen. Det er uvant og utfordrende å ta seg frem i ulent terreng med bare lyset fra månen og hodelykter. Alle farger forsvinner fordi øynene ikke klarer å oppfatte farger i det svake lyset, forklarer naturfagslærer Kristoffer Løset Øpstad.

Omsider nådde vi toppen kunne skue utover alle lysene fra Fredrikstad by og Glomma som renner under den nyrestaurerte Brua. Det er heldigvis nesten vindstille, men likevel er det friskt her oppe på berget så gymlærer Mats Kobbevik-Westgaard er kjapp til å fyre opp et bål. Elevene blir så delt opp i tre grupper som skal gjøre ulike aktiviteter.


Stjernekikking med 1B - 50.png

Den ene gruppen fikk i oppgave å studere stjernene. Naturfagslærer Liv Vågen forteller hvordan man kan finne ut mye om en stjerne ved å studere lyset den gir fra seg. Fargen på lyset sier noe om temperaturen på overflaten og spekteranalyser av lyset kan si noe om hvilke grunnstoffer som finner i stjernens atmosfære. Med hjelp av AR-teknologien i stjernekikkerappen SkyView (Android / iOS) kunne elevene bruke mobiltelefonene sine til å analysere stjernehimmelen og finne ut hvor stjernetegnene er og hva de ulike stjernene heter.


Stjernekikking med 1B - 37.png

Den neste gruppen fikk prøve seg på å sette opp og ta ned igjen en lavvo og et fjelltelt sammen med gymlærer Mats. Ikke bare bare i stummende mørke og minusgrader.


Elevene tester nødtelt

Den siste gruppen fikk en innføring i hva som skjer med kroppen når man blir nedkjølt. Kristoffer som er lærer både i naturfag og kroppsøving og har bakgrunn i fra redningstjenesten instruerte elevene i hvordan man gir førstehjelp til noen som har blitt nedkjølt før elevene fikk prøve selv på en medelev.

De fikk også leke seg med infrarødt kamera for å se temperaturen på ulike deler av kroppen og hvor varmetapet er størst. Videre fikk de teste isolasjonseffektene av liggeunderlag i skumplast og hvordan man bruker et nødtelt.

Det ble selvfølgelig også tid til å kose seg rundt bålet med nistepakke og varmt drikke. Da klokken nærmet seg ti på kvelden var det på tide å trekke ned mot skolen igjen.

Takk for turen!