Det franske eventyret

I uke 39 var vg3 på reise til Frankrike. Her stod opplevelsene og inntrykkene i kø, og elevene fikk lære om blant annet D-dagen, Den franske revolusjon, fransk politikk og fransk kunst og kultur. Innimellom alt dette ble det også tid til en og annen fransk bagett og naturligvis en obligatorisk selfie ved Eiffeltårnet.


Viktig historie

De to første dagene fikk elevene lære mer om D-dagen. Blant annet gikk turen innom D-dagsmuseet i Arromanches – et museum som ligger rett ved stranden der de allierte styrkene gikk i land i Normandie i 1944. Her lå altså rammene godt til rette for lettere å forstå hvordan den historiske militæraksjonen kunne skje. Ved hjelp av gode guider og filmvisning fikk elevene lære mer om det som skjedde i de dramatiske dagene som skulle vise seg å bli avgjørende for utfallet av andre verdenskrig.

På tirsdagen gikk turen innom Normandy American Cemetery i nærheten av Omaha Beach – noe som ble en sterk opplevelse. Dette er den største amerikanske kirkegården i Normandie, og antallet amerikanske soldater som er begravd her, forteller mye om omfanget av D-dagen.

Videre til paris

Tirsdag ettermiddag gikk turen videre mot Paris. Også her ble det mye interessant å oppleve for elevene. På onsdag ble det en lærerik og flott historisk vandring i den franske revolusjonens fotspor i tillegg til et guidet besøk i Notre-Dame. Ellers ble dagene i Paris fylt med besøk på Louvre, Science Museum, tur i Eiffeltårnet og besøk hos den norske ambassaden. Likevel ble det også tid til litt fritid hver kveld, og elevene fikk tid til å utforske byen på egenhånd.

Christoffer Skauen (3B): – Jeg tror turer som denne gir oss et godt klassemiljø og gjør oss til bedre medelever. 

Jeg tok en prat med Christoffer for å høre hans opplevelse av turen. Han var ikke i tvil om at turen betydde mye både faglig og sosialt.

– Hva var mest lærerikt på turen?

– Vi lærte masse om andre verdenskrig. Derfor var kombinasjonen av å være på et museum og stedet der mye av det skjedde veldig lærerikt for alle.

– Det var mye å oppleve på turen, men klarer du å trekke frem den aller beste opplevelsen?

– For meg må det være den guidede gåturen ved American Cemetery i Normandy. Det ga sterke inntrykk og alt var så fint og vedlikeholdt der. Toppen av Eiffeltårnet på kvelden var også spektakulært.

– Hva tror du turen har å si for samholdet blant elevene?

– Jeg tror turer som denne gir oss et godt klassemiljø og gjør oss til bedre medelever. Man er sammen dag og natt og jeg føler at alle får et nærere forhold.

Lærer håvard Maurstad: -Fin gjeng å reise på tur med

Sammen med Maria Dahl Skogen var Håvard ansvarlig for planlegging og gjennomføringen av turen. Han forteller engasjert om turen, og er ikke i tvil om at elevene fikk et godt faglig utbytte av turen:

– Jeg tror elevene sitter igjen med en del sterke inntrykk og opplevelser av å ha vært der det skjedde. Både turen til Normandie med fokus på andre verdenskrig og gåtur i den franske revolusjonens fotspor nevnes av elevene som de lærte mest av.

– Hva har en slik tur å si for miljøet på trinnet?

– Det blir en helt annen dynamikk av å være på tur sammen, oppleve de samme guidene, spise og sove på samme sted. Tror turer som dette bidrar til enda bedre relasjoner mellom elever og lærere og elever i mellom.

– Hva har vært det vanskeligste med planleggingen av turen?:

– Det vanskeligste denne gangen var kommunikasjonen med et hotell og et museum i Frankrike, jeg snakker ikke fransk(!). Det tok litt tid å få svar fra dem…


Tekst: Per-Kristian Kaldal

Foto: Filip S. Dale og Per-Kristian Kaldal