Historie

Historie er et sentralt fag for kultur- og samfunnsforståelse, danning og identitetsutvikling. Faget skal bidra til at elevene forstår seg selv og samfunnet, og at strukturer, verdier og holdninger i samtiden har røtter i fortiden. Gjennom faget skal elevene utvikle innsikt i sentrale historiske hendelser og sammenhenger og menneskers handlingsrom i fortiden.

Faget skal videre bidra til at elevene blir aktive medborgere som kan orientere seg, ta stilling og se nåtidige utfordringer i en historisk sammenheng. Erkjennelse av at verden har vært annerledes, og at samtiden og framtiden kan bli en annen, er viktige forutsetninger for aktiv samfunnsdeltakelse.

Gjennom faget skal elevene utvikle evne til kritisk tenkning og vitenskapelige tenkemåter som setter dem i stand til å innhente kunnskap og til å forstå hvordan kunnskap blir til, og hvordan framstillinger av fortiden brukes og misbrukes. Dette gir elevene kompetanse som forbereder dem for deltakelse i samfunns- og arbeidsliv.

Kjerneelementer i historie

  • Historiebevissthet
  • Utforskende historie og kildekritisk bevissthet
  • Historisk empati, sammenhenger og perspektiver
  • Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og framtid

Nøkkelinfo

  • Fagkode: HIS1009, HIS1010
  • Eksamen: Muntlig eksamen med forberedelsesdel

Hvorfor velge studiespesialisering ved Hans Nielsen Hauge videregående skole?

Når du sitter sammen med familien i romjulen, er det mange samtaleemner som kan dukke opp. Kanskje en onkel eller bestemor spør deg hva du har tenkt å studere etter ungdomsskolen? Da kan det vært lurt å ha gjort seg noen tanker, både om retning og valg av skole. Her er noen ting fra oss […]

Hvorfor velge studiespesialisering ved Hans Nielsen Hauge videregående skole?

Hva er egentlig studiespesialisering?

Studie-hva-for-noe? Er du en 10. klassing som sitter der og klør deg i hodet mens du prøver å forstå hva i all verden “studiespesialisering” er? Vel, du er ikke alene! Her er noen ord for å hjelpe deg med å finne ut hva du skal velge og bli litt klokere på studiespesialisering. Først og fremst, […]

Hva er egentlig studiespesialisering?

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg finne ut mer om studiespesialisering?


Snakk med skoleveilederen din, delta på åpen dag ved HNH VGS, og utforsk informasjon på våre nettsider for å få en bedre forståelse av muligheter med studiespesialiseringen. Vi har også samlet noen artikler her du kan komme i gang med:

Kan jeg bytte fra studiespesialisering til yrkesfag eller omvendt?

Det er mulig å bytte, men det kan være utfordrende på grunn av forskjellig fagstruktur. Det er viktig å ta denne samtalen med skoleveilederen din.

Kontakt karriereveilederen ved skolen

Hva er noen vanlige yrker etter studiespesialisering?

Studiespesialisering gir en bred bakgrunn, og du kan forfølge karrierer som

  • Lege (eller andre yrker innen helse- og omsorg)
  • Ingeniør
  • Lærer
  • Journalist
  • Advokat
  • Psykolog
  • Markedsfører
  • Regnskapsfører

Se flere karrieremuligheter

Hvordan er vurderingen på studiespesialiserende?

Vurderingen kan variere fra fag til fag, men foregår typisk gjennom prøver, eksamener og andre vurderingsformer som muntlig høring eller praktiske oppgaver. Karakterene du oppnår påvirker din generelle studiekompetanse.

Hva er fordelen med å velge studiespesialisering?

Studiespesialisering gir deg (nesten) alle muligheter og åpner dørene for en rekke universitets- og høyskolestudier. Du trenger ikke å låse deg fast i én retning før du begynner. Ingen linjefag som tvinger deg til tidlige valg – her er det du som bestemmer!

Er du usikker på veien videre etter videregående? Da kan studiespesialisering vær rett valg for deg. Vet du allerede at du vil bli lege, ingeniør, lærer, psykolog eller kanskje advokat? Supert! Da er studiespesialisering riktig valg for å komme deg dit.

Kan jeg velge spesialisering innenfor studiespesialisering?

Ja, du kan velge programfag som passer dine intereser, for eksempel realfagspråk, samfunnsfag eller økonomi.

Hva er forskjellen mellom studiespesialiserende og yrkesfag?

Studiespesialisering er rett mot teoretiske fag og høyere utdanning, mens yrkesfag gir spesialisert kunnskap for direkte og kort vei til bestemte yrker.

Ved HNH VGS har vi stort fokus på en praktisk læring og tilnærming til fagene. Eksempelvis har vi eksperimenter i kjemi, ungdomsbedrift i markedsføring og ledelse og tester ut hvordan det var å være viking med full bekledning og våpen i historie.

Hvor lang tid tar det å fullføre studiespesialisering/videregående?

Et normalt videregående opplæringsløp med studiespesialiserende tar tre år å fullføre. Dette gir deg generell studiekompetanse ved avslutning og åpner dørene til nesten hva som helst. Noen studier kan ha poeng- og fagkrav.

Hva er studiespesialisering?

Studiespesialisering er en allmennfaglig utdanning ved videregående skoler. Målet er å gi deg generell studiekompetanse som åpner dørene til høyere utdanning ved universiteter og høyskoler.

Les mer om studiespesialisering

Hvilke fag har man ved studiespesialisering?

Studiespesialisering består av fellesfag som norsk, naturfag, engelsk og gym m.fl. – disse fagene må alle elever ha. I tillegg kan man velge valgfag innenfor to programområder: realfag og samfunnsfag. Hos oss er alle muligheter åpne til å selv sette sammen og velge fagene som fenger deg mest. Miks fra begge områder akkurat som du vil.

Ved HNH VGS tilbyr vi full realfagspakke til elever som ønsker å gå videre til studier og karriere innen medisin eller ingeniør.

Se valgfag innen realfag

Se valgfag innen samfunnsfag