Har du noen gang lurt på hvorfor folk oppfører seg slik de gjør? Eller hvordan din egen hjerne fungerer? Har du noen gang stilt spørsmål om hva drømmer egentlig er, eller hvordan hukommelsen vår virker? Hvis du har fundert over disse spørsmålene, er psykologifaget på videregående skole noe for deg!
Psykologi er vitenskapen om sinnet og atferd. Dette fascinerende faget tar deg med på en oppdagelsesreise inn i menneskets indre verden. Du vil lære om alt fra hvordan vi opplever verden rundt oss, til hvordan vi tar beslutninger og hvordan vi forholder oss til andre mennesker.
I psykologi vil du ikke bare lære om teorier og konsepter, men også om hvordan du kan bruke denne kunnskapen i det daglige livet. Du vil få innsikt i hvordan du kan forstå deg selv bedre, håndtere stress og konflikter, og utvikle sterkere relasjoner med andre.
Psykologifaget kan også være en døråpner til mange spennende karrierer innen helse, utdanning, forskning og næringsliv. Du kan for eksempel bli psykolog, rådgiver, forsker, markedsfører, HR-spesialist, lærer, og mye mer.
Så, hvis du er nysgjerrig på menneskets sinn, hvis du ønsker å forstå mer om deg selv og andre, og hvis du er interessert i et fag som kan gi deg en rekke karrieremuligheter – velg psykologi på videregående skole. Det kan være starten på en utrolig reise inn i menneskesinnet!
Hovedtemaer
- Tanker, emosjoner og atferd
- Menneskelig utvikling og samspill
- Vitenskapelig og kritisk tenkning
- Folkehelse og livsmestring
- Demokrati og medborgerskap
- Bærekraftig utvikling
Hva kan man bli?
Ønsker du å studere videre på høgskole eller universitet etter videregående? Da vil studiespesialisering gi deg studiekompetanse – som åpner for at du kan studere nesten hva som helst. Husk at de fleste studier har krav til studiepoeng, og noen av dem har også krav til bestemte fag fra videregående. Velg studiespesialisering om du ønsker å bli lege, ingeniør, veterinær, biolog, lærer, markedsfører, psykolog, advokat, sosionom, barnevernspedagog, økonom m.m.
Vurderingsordning
Standpunktvurdering
Psykologi 1: Eleven skal ha én standpunktkarakter
Psykologi 2: Eleven skal ha én standpunktkarakter
Eksamen for elever
Psykologi 1: Eleven kan trekkes ut til en muntlig eksamen. Eksamen blir utarbeidet og sensurert lokalt. Eksamen skal ha forberedelsesdel.
Psykologi 2: Eleven kan trekkes ut til en skriftlig eller muntlig eksamen. Skriftlig eksamen blir utarbeidet og sensurert sentralt. Muntlig eksamen blir utarbeidet og sensurert lokalt. Skriftlig og muntlig eksamen skal ha forberedelsesdel.
Fagets timetall
Psykologi 1
Timer totalt: 140 timer
Psykologi 2
Timer totalt: 140 timer
Siste artikler
-
Fra ungdomsskole til videregående: En smidig overgang
Videregående skole åpner døren til en ny verden av muligheter, vennskap og personlig vekst. Frem til nå har du hatt en fast timeplan med de samme fagene og ikke så mye mulighet til å påvirke studiehverdagen din. Nå starter du på en reise med mer enn bare skifte av klasse og gymsal. Du må begynne…
-
Elevtjenesten: Snakk med oss om stort og smått. Våre dører er åpne!
Få veiledning, råd og hjelp. Vi ønsker at alle skal trives og få den hjelpen de trenger. Dette gjelder enten du har personlige, sosiale eller emosjonelle greier som påvirker skolegangen og samværet på skolen. Kanskje lurer du også på studier og karrierevalg eller har behov for tilpasning og tilrettelegging for å få nødvendig faglig utbytte?…
-
Hva er egentlig studiespesialisering?
Studie-hva-for-noe? Er du en 10. klassing som sitter der og klør deg i hodet mens du prøver å forstå hva i all verden “studiespesialisering” er? Vel, du er ikke alene! Her er noen ord for å hjelpe deg med å finne ut hva du skal velge og bli litt klokere på studiespesialisering. Først og fremst,…
-
Fra ingeniør til rakettforsker eller lege: utforsk realfag på videregående
Realfag hjelper oss å forstå hvordan verden fungerer og er bygd opp, fra de minste partiklene til de største galaksene. Vi snakker om alt fra hvorfor himmelen er blå, til hvordan mobiltelefonen din fungerer. Her er noen gode tips om du går i VG1 eller snart skal ta steget fra ungdomsskole til videregående. Husker du…
-
– Den beste skoledagen jeg har hatt på kjempelenge!
Biologi, fysikk og matematikk. Engelsk, politikk og sosiologi. Spinning på Family. Timeplanen har vært innholdsrik og variert for de 50 tiendeklassingene som de to siste onsdagene har hospitert på HNH.
-
Lys i mørket for Oslofjorden
Med konseptet «Bioglow» sikret biologi 2-elevene Martine, Olivia, Marcus og Ebba seg finaleplass i Innovasjonscamp 2023.