For noen er valget enkelt, de er helt sikre, noen er usikre og noen i kategorien «ha’kke peiling». Felles for alle er at det kanskje er lurt å tenke gjennom noen spørsmål før man velger.
I Fredrikstad kommune er det 5 videregående skoler. Innen 1. mars skal omtrent 1 030 10. klassinger bestemme seg for hva de skal søke på når det kommer til videregående skole. Da er det lurt å ha tenkt gjennom hvilke muligheter du har og hvilke begrensninger du kanskje møter.
Dette bør du tenke gjennom:
Det finnes ingen fasit. Vi kunne sikkert hektet på flere spørsmål også. «Greia» er nok å finne sånn rimelig gode svar på flest mulig spørsmål, og ikke minst ta utgangspunkt i egne interesser, ferdigheter og muligheter. Så må det også sies at valget av skole og utdanningsprogram ikke må gjøres større enn det faktisk er. Man har ikke «lagt løpet» for resten av livet uansett hva man velger. Men, det er jo fint om hver elev får en så god start som mulig i sin karriere på videregående skole.
1. Hva er dine interesser og styrker?
Finn ut hva du er mest begeistret for og hvilke fag som gir deg den «WOW»-følelsen. Følg hjertet ditt og velg en studieretning som reflekterer dine interesser og lidenskaper.
2. Skal jeg velge yrkesfaglig eller studieforberedende utdanningsprogram?
3. Hva ønsker jeg å jobbe med i framtiden?
Tenk på hva du elsker å gjøre eller kunne tenkt deg å holde på med.
4. Hvor lett er det å få arbeid etter utdanningen?
Markedet etterspør særlig personer med realfaglig utdanning, typisk innen medisin og helsefag, teknologi og IT, natur og miljø, økonomi, juridiske fag og samfunnsvitenskapelige fag. Det kan være yrker som ingeniør, lege, tannlege, sykepleier, advokat, jurist, økonom, lærer eller forsker. Ifølge SSBs rapport vil en gjennomsnittlig jobb kreve en bachelor og/eller høyere utdanning.
5. Hvor lenge vil jeg gå på skole før jeg er i arbeid?
Hvis du velger en yrkesfaglig utdanning er nok studieløpet noe kortere enn en studieforberedende. Dog, er det flere og flere jobber som krever bachelor og/eller høyere utdanning.
6. Hva kan jeg vente av yrkeskarriere, lønn og arbeidsmiljø?
7. Hvor sikker er du på hva du ønsker å jobbe med i framtiden?
Sjekk hvor fleksible skolene er når det gjelder valg av fag og eventuelle spesialiserte programmer de tilbyr. Det er flott å ha valgmuligheter og tilgang til fag som interesserer deg. Ved Hans Nielsen Hauge videregående skole kan du blande fag akkurat som du vil fra begge fagområder. Vi har ingen linjefag som tvinger deg til tidlige valg – her er det du som bestemmer!
8. Transport og beliggenhet
Vurder beliggenheten til de(n) videregående skolen(e) du vurderer. Hvordan kommer du deg dit? Er det enkelt å reise til og fra? Tenk på praktiske aspekter som transport og plassering i forhold til hjemmet ditt. Hans Nielsen Hauge videregående skole ligger midt i Fredrikstad sentrum. Det er både praktisk og lettvint – uansett om du kommer med buss, tog, bil, sykkel eller til fots.
Flere artikler
-
Tre nye programfag til vg2
Sovepose og bållukt, kalkyler og budsjett, jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd. De siste tilskuddene til HNHs fagtilbud byr på teori, praksis og en hel haug naturopplevelser.
-
Jeg skal søke videregående skole – hva skal jeg velge?
For noen er valget enkelt, de er helt sikre, noen er usikre og noen i kategorien «ha’kke peiling». Felles for alle er at det kanskje er lurt å tenke gjennom noen spørsmål før man velger. I Fredrikstad kommune er det 5 videregående skoler. Innen 1. mars skal omtrent 1 030 10. klassinger bestemme seg for…
-
Hvorfor velge studiespesialisering ved Hans Nielsen Hauge videregående skole?
Når du sitter sammen med familien i romjulen, er det mange samtaleemner som kan dukke opp. Kanskje en onkel eller bestemor spør deg hva du har tenkt å studere etter ungdomsskolen? Da kan det vært lurt å ha gjort seg noen tanker, både om retning og valg av skole. Her er noen ting fra oss…