Psykologi

Psykologi er et programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram fra programområdet språk, samfunnsfag og økonomi. Med psykologi 1 i kombinasjon med psykologi 2 utgjør fagene en fordypning.

Om faget

Psykologi handler om å forstå menneskets tanker, emosjoner og atferd. Faget skal gi et vitenskapelig perspektiv på psykologiske prosesser og mekanismer, i og mellom mennesker, og bidra til utvikling en sammensatt og mer helhetlig forståelse av mennesket. Psykologi handler om det fellesmenneskelige, det som gjør oss like, men også det som gjør oss ulike og unike. I en verden preget av stadige endringer og utfordringer, kan faget bidra til økt medborgerskap gjennom bevisstgjøring og forståelse av seg selv og andre, på individ-, gruppe- og samfunnsnivå. Faget danner også grunnlag for samhandling på ulike arenaer, som skole, studier og arbeidsliv.

Kunnskap om psykologi er viktig og nyttig i mange sammenhenger der en ønsker å forstå mennesker og hvordan vi samhandler. Dette programfaget gir en innføring i sentrale psykologiske temaer som læring, utvikling, personlighet, nervesystemets oppbygning og stress. Psykisk helse er i fokus både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og programfaget har som mål å gi basiskunnskaper om hva som hemmer og fremmer psykisk helse.

Hovedtemaer

• Tanker, emosjoner og atferd
  • Menneskelig utvikling og samspill
  • Vitenskapelig og kritisk tenkning

Hva kan man bli?

Ønsker du å studere videre på høgskole eller universitet etter videregående? Da vil studiespesialisering gi deg studiekompetanse – som åpner for at du kan studere nesten hva som helst. Husk at de fleste studier har krav til studiepoeng, og noen av dem har også krav til bestemte fag fra videregående. Velg studiespesialisering om du ønsker å bli lege, ingeniør, veterinær, biolog, lærer, markedsfører, psykolog, advokat, sosionom, barnevernspedagog, økonom m.m.

Faget gir et godt utgangspunkt for videre studier innen klinisk psykologi, forskningspsykologi, organisasjonspsykologi, helsepsykologi eller pedagogisk psykologi med en karriere som terapeut, rådgiver, psykiater, HR-konsulent, organisasjonsrådgiver, lederutvikler, helsecoach, forsker, skolepsykolog, bedriftspsykolog, utdanningskonsulent e.l.

Nøkkelinformasjon

• Fagkode: SAM3072 og SAM3073
  • Timetall: 140 timer
  • Eksamensform: Muntlig

Fornøyde elever

Simon Laabak

Et godt læringsmiljø

Du opplever større læringsglede når du er elev på en skole med et godt læringsmiljø. Hans Nielsen Hauge VGS er en slik skole. HNH er gode på å bygge relasjoner mellom lærer og elev som gir gode resultater.

Simon Laabak

Barnevernspedagog og Bystyremedlem

Hans William Holbye

HNH forbereder deg godt på veien til videre studier

Det er tøft å gå rett videre til universitetet, men på HNH lærte jeg å ta skole på alvor. Jeg har innsett at det er viktig med struktur og rutiner for å komme noe vei. Til tider opplevde jeg det som hardt på HNH med mange vurderinger og strenge karakterkrav, men når jeg nå som student ser tilbake på det, så er det ingen tvil om at det var viktig og riktig. Jeg er veldig fornøyd!

Hans William Holbye

Journalistikkstudent

Shahana Balakumaran

Lærerne bryr seg om hver enkelt elev

Lærerne på HNH er gode på å se hele eleven. Både hvordan du presterer på skolen, men også hvordan du har det ellers. De vil deg det beste – alltid.

Shahana Balakumaran

Medisinstudent

Våre utdanningsprogram

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg finne ut mer om studiespesialisering?

Snakk med skoleveilederen din, delta på åpen dag ved HNH VGS, og utforsk informasjon på våre nettsider for å få en bedre forståelse av muligheter med studiespesialiseringen. Vi har også samlet noen artikler her du kan komme i gang med:

Kan jeg bytte fra studiespesialisering til yrkesfag eller omvendt?

Det er mulig å bytte, men det kan være utfordrende på grunn av forskjellig fagstruktur. Det er viktig å ta denne samtalen med skoleveilederen din.

Kontakt karriereveilederen ved skolen

Hva er noen vanlige yrker etter studiespesialisering?

Studiespesialisering gir en bred bakgrunn, og du kan forfølge karrierer som

• Lege (eller andre yrker innen helse- og omsorg)
  • Ingeniør
  • Lærer
  • Journalist
  • Advokat
  • Psykolog
  • Markedsfører
  • Regnskapsfører

Se flere karrieremuligheter

Hvordan er vurderingen på studiespesialiserende?

Vurderingen kan variere fra fag til fag, men foregår typisk gjennom prøver, eksamener og andre vurderingsformer som muntlig høring eller praktiske oppgaver. Karakterene du oppnår påvirker din generelle studiekompetanse.

Hva er fordelen med å velge studiespesialisering?

Studiespesialisering gir deg (nesten) alle muligheter og åpner dørene for en rekke universitets- og høyskolestudier. Du trenger ikke å låse deg fast i én retning før du begynner. Ingen linjefag som tvinger deg til tidlige valg – her er det du som bestemmer!

Er du usikker på veien videre etter videregående? Da kan studiespesialisering vær rett valg for deg. Vet du allerede at du vil bli lege, ingeniør, lærer, psykolog eller kanskje advokat? Supert! Da er studiespesialisering riktig valg for å komme deg dit.