Life hack for VGS elever

Det føltes som om sommerferien skulle vare evig, men snart må du igjen huske å skru på vekkerklokka. Her er noen tips til deg som skal begynne på videregående.

For noen kan det være litt skummelt å skulle gå fra ungdomsskole til videregående skole. Mange gruer seg til å møte en helt ny skole, nye klassekamerater du ikke kjenner fra før, nye lærere, nye fag og andre krav enn man er vant med. 

Andre føler kanskje at det er nå livet begynner. Hverdagen blir mer meningsfull og man får litt mer frihet til å velge fag av interesse. 

Det er mange tanker og spørsmål som kan vekke nervene i forkant av skolestart og store forandringer, i hovedsak fordi du ikke vet helt hva som kommer til å skje. Ofte bekymrer man seg unødvendig og bytte av skole blir mye bedre enn du først trodde.

Alle er nervøse, du er ikke alene.

Armita, elev ved Hans Nielsen Hauge VGS

En god start

Noen gruer seg kanskje til mer fokus på karakterer og kjenner litt på presset om at “det er nå det gjelder”. For det er ikke til å stikke under en stol at videregående handler en del om å samle gode nok karakterer og forberede seg på videre studier.

Å forberede seg på hva man går til kan ofte lette på nervøsiteten og gjøre den første tiden på ny skole til en god opplevelse. Her er våre fem tips til den første tiden på ny skole:

  1. Gjør en innsats for å bli kjent med nye mennesker allerede fra starten av. Vær imøtekommende og hils på alle de nye klassekameratene dine fra dag én. Den første tiden blir mye mindre skummel om du har blitt kjent med noen i klassen.
  1. Husk også at det er flere som starter uten å kjenne noen, og at alle er innstilt på å få nye venner. Det er ikke skummelt å ta kontakt med folk.
  1. Følg med på hva som blir gitt av beskjeder slik at du slipper å bli nervøs, fordi du ikke vet hva som kommer til å skje de første dagene. Det å ha et program foran seg hjelper på sommerfuglene.
  1. Vis interesse og vær aktiv i timene. På den måten vil lærerne få et godt inntrykk av deg tidlig i skoleåret. Det kan komme godt med senere.
  1. Jobb litt aktivt for å få i gang klassemiljøet. Foreslå sammenkomster i parken, eller hva med en klassefest? Et godt klassemiljø er nøkkel til en god skolehverdag.

Det er helt normalt å være litt nervøs i en ny situasjon i møte med mange nye mennesker. Du kan trøste deg med at mange av de andre er like eller mer stressa enn du er. I en slik situasjon er det mange som setter ekstra pris på at noen tar kontakt dersom de selv ikke tør. Gjør en litt ekstra innsats de første dagene og det vil komme deg til gode resten av skoletiden.

Smil og prat med dem du ikke kjenner.

Nora, elev ved Hans Nielsen Hauge VGS

Skolearbeid

På videregående skole er nivået litt høyere enn på ungdomsskolen, av naturlige årsaker. De fleste må jobbe mer systematisk og målrettet med arbeidet enn tidligere. Det er fort gjort å havne bakpå fra starten. Derfor er det lurt å henge med allerede fra begynnelsen av, å bruke nok tid på fagene, være aktiv i timen og jobbe jevnt gjennom hele året.

PS: Da slipper du også skippertaket før prøver, tentamen og eksamen.

Finn deg én eller flere nye klassekamerater som du kan jobbe sammen med i fagene. Da har du noen å stille spørsmål, lufte idéer og diskutere med. Antageligvis får dere bøttevis av morro og latter underveis også. For ikke å glemme at det er god læring ved å lære sammen.

Når en først har kommet seg igjennom den litt kaotiske begynnelsen, starter en spennende tid. Du får mer frihet og ansvar for å tilegne deg kunnskap, strukturere dagene dine og stille forberedt til vurderinger. I løpet av videregående vil du tilegne deg masse kunnskap som du har med deg resten av livet, både sosialt og faglig.

Vg2 og Vg3 er faktisk ikke så skumle.

Gabriel, elev ved Hans Nielsen Hauge VGS

Lag rutiner

Det tar ikke så lang tid å opparbeide seg rutiner. Du vil nok raskt komme inn i en flyt hvor du føler at du har kontroll på skolehverdagen. Du vet hvilken buss du må ta for å rekke skolen, du vet hvor plassen din er og du vet hvem det er enkelt å slå av en prat med.

Å ha noen sånne knagger kan bidra til å skape stabilitet, arbeidsro, trygghet og glede i skolehverdagen.

Hvordan er nivået?

Det er ikke bare det sosiale som kan virke nytt og skremmende når man begynner på en ny skole. Mange er spente på hvordan det faglige nivået blir. Vil du greie å henge med i timen? Og greier du å få de karakterene du ønsker deg?

De fleste engster seg unødig. Det er viktig å huske på at alle de nye lærerne dine vet at mye er nytt for deg og de andre elevene. De første ukene bruker lærerne tid på å få alle til å henge med, før de gradvis begynner å bygge på med nytt stoff.

Gjør du en innsats fra starten av, vil du ha god mulighet til å gjøre det bra i fagene også. Lærerne er der for at du skal lære, men husk at de også skal hjelpe deg med å prestere best mulig. Alle vil at du skal gjøre det bra, så stå på!