Avstanden mellom Norge og Mongolia er stor, både på den ene og den andre måten. Det fikk Oda Marie Ellefsen og Eivind Koppang Stie erfare da de i november tilbragte 12 dager i Sentral-Asia.
Det var langt ifra noen turistfelle, byen Oda og Eivind ble fraktet til i begynnelsen av november. Khovd ligger 1395 meter over havet, huser knappe 30.000 mennesker og er ett av stedene i Mongolia der Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) arbeider for å forbedre levekår og rettigheter for barn av nomader og barn med funksjonsnedsettelser. I denne byen lever man tett på hverandre; å dele soverom med åtte-ti andre er ikke uvanlig. Sanitærforholdene er dessuten langt unna norsk standard, trafikken livsfarlig, søppelet flyter i gatene og lukter river i nesa, men steppene og fjellene som omkranser de spredte murbygningene og gerene, filtteltene som i årtusen har vært mongolenes foretrukne boform, kan ta pusten fra enhver.
-Landskapet var utrolig flott, Mongolia har vakker natur. Det er noe som setter spor, konstaterer de to elevene.
Traff hjertet
Formålet med reisen var at elevene skulle få se og oppleve tre av hovedprosjektene Misjonssambandet driver med i Mongolia: Kirke- og evangeliseringsarbeid, to aktivitetsparker og SCD-prosjektet (“Strengthening Children with Disabilities”), som er delvis støttet av Norad. For sistnevnte er hovedmålet å gi barn med nedsatt funksjonsevne mulighet til å delta og utvikle seg på lik linje med alle andre barn i samfunnet.
Det er i samarbeid med aksjonskomiteen at NLM hvert år sender to HNH-elever til utlandet for at de skal bli bedre kjent med prosjektene Misjonssambandet driver og slik få større innsikt i hva pengene fra blant annet kakesalg og aksjonsløp går til. NLM har prosjekter og utsendinger i både Afrika, Sør-Amerika og Asia, og i år er det altså det arbeidet som gjøres i Mongolia, aksjonskomiteen ønsket å bidra til. Dermed ble steppelandet også gjenstand for besøk av Oda og Eivind denne høsten.
-Grunnen til at vi valgte nettopp Mongolia, var at jobben som gjøres der traff oss i hjertet. Det er flott at det arbeides for barn med funksjonsnedsettelser i et land der omgivelsene ikke er spesielt godt tilrettelagt for barn med spesielle behov, forteller HNH-elevene.
I tillegg til en NLM-støttet skole, fikk Oda og Eivind mulighet til å besøke to aktivitetsparker i henholdsvis Khovd og Ölgii, en annen storby i Mongolia. Parkene, som også er en del av SCD-prosjektet, tilbyr barn med funksjonsnedsettelser aktiviteter og opplegg etter skoletid.
-Før de fikk dette tilbudet var det vanlig at foreldrene låste barna inne når de dro på jobb. Nå har de mulighet til å levere ungene sine her, med voksne som passer på, slik at de kan leke og være sammen med andre barn i trygge omgivelser, forteller Eivind.
-Her er det lekestativ, skøytebane, mulighet for å spille fotball, ishockey og volleyball. Aktivitetsparkene er blitt et veldig populært tilbud til familiene i områdene og folk står gjerne og venter i kø på utsiden når de åpner om morgenen, legger Oda til.
Litt mer enn bare turister
HNH-elevene fikk også mulighet til å oppleve hovedstaden, Ulaanbaatar, en by som var betydelig mer vestlig inspirert enn Khovd og Ölgii:
-Det var en typisk storby med kjøpesenter, KFC og Birger King og dansk smør i butikkhyllene, forteller Oda.
Ikke overraskende var det likevel den lokale, ikke-vestlige kulturen de møtte i spesielt Khovd, som gjorde størst inntrykk:
-Vi fikk mulighet til å være sammen med lokale, leve slik de gjør og slik kjenne litt på hvordan deres kultur skiller seg fra vår, sier elevene.
-Vi fikk holde ørn, ri på hester, sove i ger og virkelig føle trafikken på kroppen, legger Oda til og forteller om bussjåfører som lovpriste Russland og Putin, om hvor nær de var ved å frontkollidere, om hvordan bestikkelser, og ikke kjøreferdigheter, gir førerkort, og om den ene veien mellom Kahn og Ölgii som var flunkende ny og sponset grunnet Kinas ønske om en direkte vei til Russland. Her, langt fra den noe vestlige innflytelsen i Ulaanbaatar, måtte vestlig tankesett og kultur legges til side:
-Vi fikk en liste over ting vi måtte unngå, blant annet å «ta» nesa til andre, slik vi gjerne gjør for å tøyse med barn her hjemme. Det betyr dessuten ulykke å tråkke på dørterskelen, det er ikke lov å peke eller å plystre inne, og om man kommer bort i foten til andre må man tilby seg å ta dem i hånden som en hyggelig gest og unnskyldning, forteller Eivind.
Maten var også et kapittel for seg:
Drømmer i oppfyllelse
-Det var mye god og typisk asiatisk mat, men vi ble også tilbudt marg gravd rett ut av et nykokt bein. Det har en helt spesiell smak og glatt konsistens. Det ble ikke noen favoritt, men når man blir tilbudt mat, takker man ja. Vi ville jo ikke fornærme noen. Klumper med rent fett fra sau eller hest er også noe mongolene anser som flotte gaver. Og får man det, ja så spiser man det, da, smiler Oda.
-Heldigvis ble ingen av oss syke, legger hun leende til.
Både Oda og Eivind reiser gjerne tilbake til Mongolia. Både landet, menneskene og prosjektene til NLM gjorde inntrykk:
-Det var så fint å se tilbudet barna ble gitt og, ikke minst, oppleve at alle fikk samme muligheter for skole og aktiviteter uansett religiøs tilhørighet. Alle barn har drømmer og det var fint å se at de, gjennom NLMs arbeid, kan få realisert noen av disse drømmene om de er kristne eller ei, konstaterer Oda.
Fakta: NLM i Mongolia
- I dag arbeider Misjonssambandet særlig for å bedre levevilkår og rettigheter for barn av nomader og barn med funksjonsnedsettelser.
- Barn med funksjonsnedsettelser er i Mongolia en utsatt gruppe med få rettigheter i praksis, og som det er lite bevissthet om. SCD-prosjektet, som er delvis støttet av Norad, jobber med å skape bevissthet og kunnskap om disse barna, og sørge for at livene deres og livsvilkårene til dem og deres familier blir respektert og forbedret.
- En måte å jobbe med dette på er å påpeke overfor makter og myndigheter hva som er deres ansvar og plikter. En annen måte er å jobbe med holdningsendringer.
- I Bayan-Medee menigheten i Khovd støtter Misjonssambandet den lokale kirken. Menigheten er en levende menighet med barne- og ungdomsarbeid med søndagsskole for barn og Alpha-kurs for voksne.
- Kilde: nlm.no
Se flere bilder fra reisen til Oda og Eivind under!