UTE MED NY BOK

Norsklærer Maria Celine er i disse dager aktuell med boka Søker. Dette er hennes andre bok om ungdom og tro. Mandag kveld inviterte hun til boklansering hjemme i stua på Gressvik. Les mer om boka, skriveprosessen og hvordan hun har fått tid til å skrive sin andre bok.


Det er med stort engasjement Maria Celine Lundeby snakker om den nyeste boka si. Hun er glad for å være ferdig; det har tatt tid og kostet krefter.

Tittelen på boka, Søker, står for de første bokstavene i ordene skapt, ønsket, kjent, elsket og reddet. Boka er satt sammen av 25 tekster som er ment til refleksjon om vår relasjon til Gud.


Rett fra trykkeriet! Maria Celine synes det er stas å være ferdig med nok et bokprosjekt.

Rett fra trykkeriet! Maria Celine synes det er stas å være ferdig med nok et bokprosjekt.

– Nå er du ute med din andre bok. Beskriv for oss hvordan det er å kunne bla i en bok som man selv har skrevet!

– Bokprosess er like langdrygt som et svangerskap, så det føles litt som en fødsel. Eller i alle fall litt som å holde en elsket baby i hendene. Det er veldig stas og like uvirkelig hver gang. Tenk at det gikk an å skrive ei hel bok, sier Maria Celine.

– Hvem vil selv si er målgruppen for boka di?

– Mitt mål er å skrive om det viktige i den kristne troen i et enkelt språk. Så jeg skriver til unge mennesker, men den passer like godt for alle – uansett alder – som ønsker å lære om, eller bli minna på, hva som er grunnlaget i kristen tro, forteller Maria Celine.

produktiv norsklærer

I tillegg til å jobbe som norsklærer ved HNH er trebarnsmoren også ansatt som ansatt som ungdomskonsulent i NLM ung.

– Med to jobber og tre barn kan det virke som du allerede har et nokså travelt liv. Hvordan har du fått tid til et bokprosjekt oppi det hele?


Maria Celine signerer bøker på boklanseringen hun holdt hjemme i huset på Gressvik mandag kveld.

Maria Celine signerer bøker på boklanseringen hun holdt hjemme i huset på Gressvik mandag kveld.

– Det spør mange om, og jeg må først presisere at jeg ikke jobber 100 %, men 85 %. Det frigir litt tid. Utover det er nok svaret todelt. For det første er det en prioriteringssak. Når jeg skriver, forblir vinduene skitne og haugen med skitne klær stor.

I tillegg handler det om at begge mine bøker bygger på materiale som jeg har samlet opp gjennom flere år i kristent ungdomsarbeid. Jeg har ikke måttet bruke mye tid på research og lange prosesser. Jeg tror nok at bokskriving er veldig ulikt fra bok til bok, og sjanger til sjanger, konstaterer Maria Celine.

– Hva var bakgrunnen for at du skrev nettopp denne boka?

– Alle mennesker trenger å finne ut av hva som er svaret på spørsmålet: Hvem er jeg? Det er grunnleggende for oss. Og det finnes mange ulike svar, og ulike steder å lete etter svar. Min opplevelse er at Gud gir det beste svaret, og derfor har det blitt viktig for meg å dele det videre.

Tittelen på boka er Søker, og er et akronym som står for skapt, ønsket, kjent, elsket og reddet. De fem ordene oppsummerer kjernen i det kristne budskapet, og ordet søker beskriver også oss mennesker, som leter etter svar. Så i jakten på å formidle kristen tro, på en forståelig og enkel måte, ble ideen til boka født.

– Fortell om skriveprosessen: Hva har vært mest krevende?

– Å beholde troen på at jeg har noe fornuftig å melde. Jeg kommer alltid til et punkt der jeg tror alt er elendig og at jeg bare kan kaste alt jeg har skrevet. Så lar jeg det ligge, lar andre få se på det, og så går det an å gå videre med nytt pågangsmot. Det var jo ikke elendig. Jeg må ha ideen og grunnstrukturen på plass, så den prosessen vet jeg aldri hvor lang tid tar. Men når det er der, da er det bare å rydde timeplanen og skrive mye.

Det er jo en krevende øvelse i seg selv, å rydde rom, avslutter Maria Celine.