Tirsdag var ungdomspartiene samlet til skoledebatt med påfølgende valgtorg på HNH. Her fikk elevene høre ungdomspolitikerne diskutere klima og miljø, samferdsel og skolepolitikk. Med hyppige replikkvekslinger, morsomme poenger og saftige diskusjoner en skoledebatt verdig ble publikum servert mye god politisk debatt denne dagen. Neste uke er det skolevalg, men førte tirsdagens debatt til at elevene ble mer sikre på hvem de skal stemme på?
Arrangert av elever
Elevene i Politikk og menneskerettigheter stod som arrangører for debatten, og det hele ble også godt ledet av Matilda Wold Dahl og Falko Sjard Derek Ubbens. Skolevalget neste uke vil også administreres av Politikk-elevene.
Etter en kort åpningsrunde med appeller fra samtlige partier, var det duket for noen store politiske spørsmål som politikerne skulle debattere.
Og selv om kollektivtransport, klima- og miljø og skolepolitikk er store og kompliserte temaer, klarte virkelig politikerne å opprettholde folks konsentrasjon gjennom hele seansen. Til tider ble temperaturen høy — i dobbel forstand — og det var tidvis kort mellom de gode onelinerene.
Blant debattantene viste det seg å være mange dyktige, politiske talenter — deriblant vår egen VG3-elev Simon Laabak (Ap) og tidligere elev Constance Thuv (KrF).
Ble overbevist
For mange kan det være krevende å følge med på lange politiske debatter som handler om til dels innviklede politikkområder. Ofte er det avgjørende at politikerne bruker humor eller overdrivelse for lettere å holde på folks oppmerksomhet. Debatten på tirsdag var på ingen måte noe unntak.
Hans William Holbye og Magnus Moen, begge elever i VG2, synes debatten var underholdende, og mente politikerne var gode til å holde på publikums oppmerksomhet:
– Debatten i går var interessant og intens. Den tok for seg temaer som er relevante for oss videregåendeelever i Fredrikstad, noe som også gjorde den spennende å følge med på, sier Hans William.
– Hva tenker dere om at temperaturen til tider ble litt høy?
– Jeg tenker at det ligger i politikkens natur at det blir litt krangling eller tydelig uenighet blant debattantene. Men dette gjorde alt mer spennende. Det er fint å se at ungdommer også brenner for noe; det gjorde virkelig politikerne.
– Hvilke av de politiske sakene som ble diskutert, er mest interessante for dere?
– Jeg synes at alle sakene som ble diskutert i debatten var interessante — på ulike vis. Dersom jeg skulle ha valgt én, måtte det ha vært saken om skolepolitikk. Dette er relevant for oss, og det er også et tema vi vet en del om fra før av, sier Hans William.
I lokalpolitikken har det ofte mye å si om man kjenner politikerne. Magnus legger ikke skjul på at dette har noe å si for hvilke politikere man er mest enig med:
– Vi kjenner begge til representanten fra Ap, og mener at han gjorde en veldig bra debatt. Selv om jeg også syntes representanten fra MDG gjorde en god debatt, er det klart at det betyr noe at vi vet hvem Simon er. Samtidig er det naturligvis ikke bare person som har noe å si, og det er jo også sakene til Ap som gjør at jeg vil stemme på dem, legger Magnus til.
– Hva skal dere stemme ved skolevalget neste uke?
– Min stemme dette året går til Ap, sier Magnus. Grunnlaget for det er at jeg synes de gjør mye bra i Fredrikstad og at de er spesielt gode på å lytte til oss unge. Det synes jeg kom spesielt godt frem i debatten i går.
Vi gleder oss til skolevalget neste uke, og kommer naturligvis med en oversikt over valgresultatet når det er klart!