Slik unngår du eksamensstresset

Eksamensperioden er for enkelte synonymt med lite søvn, nerver og nedbitte negler. Er du blant dem, bør du lese videre, for nå byr HNH-elever raust på råd for hvordan komme seg gjennom de neste ukene med et minimum av stress. 

 

– Det er greit å lage seg en god oversikt over hva man skal igjennom av pensum før eksamensdagen. Og hold deg til planen. Da kan du være trygg på at du får repetert det viktigste, slår Jon Erlend Halvorsen fast. 


Jon Erlend har planen klar for hvordan unngå stress de neste ukene. 

Jon Erlend har planen klar for hvordan unngå stress de neste ukene. 

Henrik Hvidsten medgir at eksamensperioden henger litt over ham, og ja, at han kjenner litt på stresset om dagen. 

– Litt blir det jo til at en tenker på det som venter, men det går helt greit. Jeg kommer meg gjennom det, smiler han. For Henrik er det viktig å være fokusert når han leser, og ikke minst: ta seg fri når han har fri. 

– Det er ingen vits i å unne seg en pause for så å sitte å gruble på eksamensoppgaver. Det gjelder både nå i perioden før, og på selve eksamensdagen, slår han fast. 


Henrik med et godt råd for både dagene før, og på selve eksamen. 

Henrik med et godt råd for både dagene før, og på selve eksamen. 

På et varmt grupperom med vinduene på vid gap, sitter Stine Jentoft, Kristine Klipper, Elise Bjørnland og Caroline Andersen. 

– Vi skulle gjerne vært ute i sommersola fremfor å sitte her akkurat nå, smiler jentene, som til tross for eksamensnerver altså likevel har beholdt det gode humøret.

– Jeg kjenner jo på stresset og på tanken om at jeg snart skal opp i muntlig. Det er litt sommerfugler i magen nå om dagen, smiler Stine. 

Resten av gjengen nikker samtykkende. Sommerferien som vinker i det fjerne, sørger imidlertid for å holde motet oppe. I tillegg til noen gode råd de også selv velger å følge de kommende dagene. 

– Unn deg noe godt å spise og drikke i eksamensperioden. Og på eksamensdagen, konstaterer Elise og Caroline. 


Elise Bjørnland (t.v) og Caroline Andersen med en klar oppfordring. 

Elise Bjørnland (t.v) og Caroline Andersen med en klar oppfordring. 

 

Stine og Kristine ønsker på sin side å understreke at det faktisk ikke er noen krise om alt ikke går som planlagt. 

– Det er viktig å tenke at du skal gjøre så godt du kan. Verden går ikke under om det ikke går som du hadde håpet, konstaterer jentene. 


- Gjør så godt du kan, oppfordrer Kristine Klipper (t.v) og Stine Jentoft

– Gjør så godt du kan, oppfordrer Kristine Klipper (t.v) og Stine Jentoft