Vårens vakreste eventyr


Barcelonaturen bød blant annet på guidet sykkeltur i storbygatene. 

Barcelonaturen bød blant annet på guidet sykkeltur i storbygatene. 

110 elever, 14 lærere, tre land og tettpakkede program. Slik blir det store opplevelser av. 

 

Se flere bilder lenger ned i saken.

Et like sikkert vårtegn som hestehov og påskeegg, er de årlige utenlandsturene på HNH. I år var det Berlin, Barcelona, Paris og Normandie som skulle utforskes og oppleves. Først ut var vg2-elvene som uka før påske satte nesa mot henholdsvis Spania og Tyskland. 

– En flott tur, konstaterer Liv Ingrid Andersen, Silje Kristianslund og Victoria Fredheim etter Barcelona-besøket. 

God tapas, flott arkitektur og en opplevelsesrik guidet tur på to hjul, trekkes frem som høydepunkt for oppholdet. I tillegg til møtet med spanske ungdommer på privatskolen Escola Pia de Sarrá: 

– Det var veldig gøy å hilse på elevene på den skolen og å få snakke litt spansk, sier Victoria.

– Jeg hadde gruet meg litt til den delen, å snakke spansk, men det gikk veldig bra, legger Silje smilende til. 

Jentene medgir imidlertid at det også ble kommunisert på engelsk.

– De var utrolig gode på å snakke engelsk. Det var nesten så det ble litt skummelt å snakke det språket også, ler Victoria.  

 

Liv, Victoria og Silje om Barcelona: 

Hva var det beste med turen? Det var fint å være sammen på tur med klassen, bli litt bedre kjent med hverandre. 

Hva var mest slitsomt? Mye gåing og mye som skulle oppleves på kort tid. 

Hva kommer dere til å huske fra turen om ti år? Stemningen i byen, politiske flagg som var påminnere om den pågående selvstendighetskampen til Catalonia og dansen med pensjonistene på disco på hotellet siste kvelden. 

 

…then we take Berlin

Den var ikke stor, gruppen som satte kursen mot sauerkrautens hjemland. 17 elever fikk i løpet av fire dager oppleve Berlin både til fots og fra sykkelsetet. Med en så liten flokk på tur, rekker man også å bli godt kjent. 

– Vi bodde i en stor leilighet som var delt i to, der guttene sov i den ene delen og jentene i den andre. Vi laget frokost til hverandre på omgang, og alle måltidene ble inntatt sammen. I tillegg gikk kveldene med til brettspill der alle  var med. På den måten ble vi enda mer samlet som klasse, forteller Mathias Kristiansen.

– Det var overraskende hvor mye bedre det var å bo i en leilighet enn på en hotellrom, og hvor positivt dette var for samholdet i gruppa, føyer Henrik Hvidsten til.  

Begge guttene har vært i Berlin tidligere, men da bare på en veldig kort visitt. Denne gangen ble det langt mer tid til severdigheter og guidede omvisninger. Selv om tiden egentlig var litt for kort også denne gangen. 

Ikke nok tid

– Fire-fem dager er egentlig ikke nok for å se alt, Berlin er en by hvor man kan se og lære utrolig mye, sier Henrik. 

– Sykkelturen vi var med på, bidro imidlertid  til at vi fikk sett hele sentrum og de aller fleste attraksjonene. Det var en fin måte å bevege seg rundt på, sier guttene, som på egen hånd også la inn et besøk i Berlinerdomen. Det er imidlertid besøket på DDR-museeet og forestillingen «The Blue Man Group Show» som gjorde størst inntrykk. 

– Showet, som spiller for fulle hus året rundt, var litt sært, men veldig morsomt, smiler Henrik. 

– Å få mer innsikt i hvordan DDR holdt tilbake utviklingen av samfunnet i Tyskland, gjorde også inntrykk, legger han til. 

 

 

Henrik og Mathias om Berlin: 

Hva var det beste med turen? Å oppdage Berlin og byens severdigheter sammen med klassen. 

Hva var mest slitsomt? Det var ikke så mye som var slitsomt. Vi hadde lange dager og gikk mye, men det var likevel ingen som tenkte på at de var slitne. 

Hva kommer dere til å huske fra turen om ti år? Det sosiale, og det faktum at Berlin har så mye kultur og historie. Hit kan man reise flere ganger uten å gå lei. 

 

Paris, je´taime

Uka etter påske var det vg3-elevenes tur til å reise på tur. Denne gangen var det Frankrike som skulle besøkes, og HNH-erne nøyde seg ikke med én destinasjon: Versailles? Check. Normandie? Check. Paris? Check. 

– Vi hadde det kjempekoselig på turen fordi klassemiljøet er så bra at vi klarer å gjøre det beste ut av situasjonene, selv på de lengste, trangeste og kjedligste bussturer, smiler Tuva Dahl Jensen, Kristine Flobergseter og Anna Sjo, og sikter til forsinkelsene i trafikken som blant annet skyldtes noe så fransk som en streik. Denne gangen blant jernbaneansatte. Likevel sto besøket så absolutt til forventningene, skal vi tro vg3-elevene rett. 

 

– Vi gledet oss veldig til å reise, spesielt på grunn av de vellykkede språkturene i fjor. Og Frankrike innfridde virkelig, konstaterer jentene og trekker spesielt frem oppholdet i Normandie og besøket på Normandy American Cemetary som noe som gjorde inntrykk. 

– Å se alle gravene og tenke på historien bak- det gjør noe med deg, sier jentene. 

– I tillegg var det fint å kunne vandre fritt rundt i de franske gatene og oppleve stemningen uten guide. Den fritiden vi hadde, brukte vi godt. Da ble det mye gåing for å oppleve mest mulig av shopping, restauranter og kunst.

 

Tuva, Anna og Kristine om Paris og Normandie: 

Hva var det beste med turen? At vi i tillegg til felles opplegg også fikk tid til å oppleve fransk kultur på egen hånd. 

Hva var mest slitsomt? At vi skulle rekke så mye på så kort tid. Vi gikk og løp lange distanser for å rekke flest mulig butikker, kunstgallerier og restauranter. 

Hva kommer dere til å huske fra turen om ti år? Alle de morsomme og gode opplevelsene vi fikk sammen med klassen. Å reise på tur gjør at man knytter sterkere bånd til hverandre og bidrar veldig positivt til klassemiljøet.