Høyre størst i skolevalget

Tirsdag 5. september ble skolevalg avholdt på HNH. Mange av elevene hadde nok gårdagens skolevalgdebatt friskt i minne da de gikk til urnene.

Valget ble arrangert av elever i faget Politikk og menneskerettigheter. Klassen hadde på forhånd satt seg som mål at valgdeltagelsen skulle bli større enn ved de ordentlige valgene. Med en valgdeltagelse på 94 %, må det målet kunne sies å være innfridd. 

Høyre og KRF størst
Høyre og KRF ble de store vinnerne i skolevalget med henholdsvis 42,7% og 28% av stemmene. Deretter fulgte Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet med 10,4% og  9,8%. Hadde det vært opp til elevene ved HNH hadde Norge fått en regjering ledet av Erna Solberg med Knut Arild Hareide som regjeringspartner. 


resultat skolevalg.png

Mange endringer fra 2015
Ved skolevalget i 2015 (lokalvalg) var Høyre størst med 22%, partiet har altså nær doblet sin støttet på skolen. Venstre gjorde et overaskende godt valg i 2015 med 16% av stemmene, i årets valg fikk de bare en oppslutning 2,4%. Her kan det bemerkes at mens Venstre stilte med en meget engasjert debattant i 2015, stod deres plass i panelet tom i årets skolevalg debatt. 

Resultatene fra skolevalget på HNH 2015 finner du her. 

Debatt med temperatur
Mandag 4.september møttes representanter fra Rødt, SV, AP, MDG, KRF, H og FRP til debatt på HNH. De unge politikerne fikk blant annet diskutere fraværsgrensa, helsesøstere i skolen, resultater i videregående og (kanskje ikke helt uventet) privatskoler. Videre presenterte partiene sine ideer om hvordan fremtidens arbeidsplasser skal skapes. 

Det ble temperatur i panelet da eventuell åpning for ny oljeboring ble tema, her fikk elevene se tydelige forskjeller mellom partiene. Internasjonal rettferdighet og debatten om bistand eller handel er det beste verktøyet for utvikling var siste emne, før representantene holdt sluttappeller. 


IMG_3392.JPG

Resultat skolevalg HNH 2017