Engasjement på timeplanen


Ayesha Wolasmal var foredragsholder på arrangementet som hadde overskriften: ”Fredsnasjonen Norge i krig – engasjement for verden der ute”. ”Dyp debatt” er et samarbeid mellom de videregående skolene i Fredrikstad, Fredrikstad kommune og Litteraturhuset. Wolasmal fortalte om sitt arbeid og sine erfaringer som tidligere soldat i Afghanistan, frilansjournalist og som, nå, FN-ansatt i Midtøsten. En hendelse som særlig grep elevene var da Wolasmal viste klipp og fortalte om terrorangrepet mot en skole i Peshawar i Pakistan, hvor 132 barn døde. Hun jobbet da som journalist for TV2 i Pakistan, og beskrev for elevene hvordan denne tragedien hadde påvirket henne. Med dette fikk hun også fram et viktig poeng; at terror er noe som skjer overalt, uavhengig av kultur og religion.

Selv om Wolasmal har jobbet mye med utenrikspolitiske spørsmål, understrekte hun verdien av å tenke lokalt; hvordan de små tingene vi gjør i hverdagen kan bidra til å skape endringer. Om det betyr å diskutere med kamerater, i klasserommet eller å gå i demonstrasjonstog. Det viktigste er å engasjere seg.


Som innledning til arrangementet fremførte Marius Abrahamsen, kjent fra ”Norske talenter”, ”Kunsten av krig”. Diktformen kalles politisk slam poetry. Hvem vet, kanskje noen av elevene våre lot seg inspirere av denne kunstformen. I så fall har vi mye å glede oss til i norsk- og samfunnsfagstimene fremover.

Tekst og bilder: Mette Maria Gjerskaug